
We zagen een dramatische toename van interesse in kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence/AI) in 2018. Er was een aanzienlijke groei van experimenten met kunstmatige intelligentie en Machine Learning (ML). Voor 2019 zullen we een verdere groei van AI en ML-gerelateerde technologieën zien. Maar wat betekent dit voor Nederland en Nederlandse organisaties?
Hier zijn 5 voorspellingen over kunstmatige intelligentie in Nederland voor 2019:
1. Eerste concurrentievoordeel, de rest wil volgen
Veel bedrijven zijn experimenteren met kunstmatige intelligentie en Machine Learning. Er is geproefd aan de technologie en bedrijfsapplicaties zijn slimmer gemaakt. Echter, in 2019 zal het eerste Nederlandse bedrijf een dusdanige impact maken met een AI-oplossing dat ze daar groot de media mee halen. Het concurrentieverschil dat ze zo maken, zal er voor zorgen dat andere spelers in de markt snel volgen. Het zal er ook voor zorgen dat de lat steeds hoger komt te liggen om in te stappen en om concurrentievoordeel te halen. Organisaties die nog helemaal niet zijn begonnen met experimenteren of invoeren van AI-oplossingen zullen achterop raken.
2. Grote vraag naar ervaren AI-specialisten
Door de groei van AI-oplossingen zal de vraag naar AI-specialisten toenemen. Specifiek naar ervaren AI-specialisten. Hoewel het vakgebied al sinds midden jaren 50 van de vorige eeuw bestaat, is het aantal AI-specialisten klein. En ervaring is nog schaarser. Voor Nederland zien we wel een toename aan het aantal studenten dat afstudeert met een master in kunstmatige intelligentie. Kijken we verder vooruit naar 2021, dan zal de schaarste van AI-specialisten toenemen. Enkele Nederlandse universiteiten hebben al een numerus fixus ingesteld voor AI-masters en andere universiteiten gaan volgen. Dit betekent dat over 2 jaar, vergeleken met de vraag in de markt, studenten van de universiteit afdruppelen.
Organisaties zullen zich bewust moeten zijn dat ze zelf ervaring gaan opbouwen over kunstmatige intelligentie in 2019.
3. Nederlandse doorbraak op AI research
Het lijkt er soms op dat grote doorbraken en onderzoek vooral uit Amerika moet komen. We zien dat de grote tech-bedrijven zoals Google, Apple, Facebook, Microsoft en Netflix grootschalig onderzoek uitvoeren naar kunstmatige intelligentie. Uit de eerste hand weet ik in Nederland (en de rest van Europa) ook een hoop research wordt gedaan. (Zo hebben wijzelf bijvoorbeeld 8 wetenschappelijke onderzoeken met Nederlandse universiteiten uitgevoerd in 2018: https://research.infosupport.com/artificial-intelligence/) In 2019 zullen we een internationale doorbraak zien van Nederlands wetenschappelijk onderzoek voor AI.
4. Hoogtepunt AI in de media
In 2018 kon je geen krant opslaan, geen praatprogramma of nieuwsuitzending bekijken of het ging over kunstmatige intelligentie of robots. De media smult van de dystopische verhalen en fantasie slaat menigmaal op hol. Helaas gaan we in 2019 zien dat erger wordt. Veel mensen hebben angst voor de toekomst en deze verslaggeving trekt veel aandacht. Maar we gaan ook een tegenbeweging zien. Waarbij de nadruk komt te liggen op hoe machines ons als mens gaan ondersteunen in plaats van vervangen. We gaan de eerste oplossingen ervaren, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, die mensenlevens kan redden. De tegenbeweging zorgt ook dat Nederlanders beter geïnformeerd worden over kunstmatige intelligentie. Zo is kortgeleden de nationale AI-cursus gestart: een gratis cursus voor alle Nederlands (https://app.ai-cursus.nl/home). Hierin wordt een reëel beeld gegeven van de techniek en de (on)mogelijkheden.
5. Duidelijk onderscheid tussen wie over AI praat en AI maakt
Afgelopen jaar leek het erop of iedereen met AI bezig is en prachtige systemen maakt. De praktijk laat zien dat er veel over AI wordt gesproken. Het aantal bedrijven dat bezig is met AI groeit, maar niet zo hard als degene die er over praten. Zoals gezegd, zal in 2019 de vraag naar AI-specialisten toenemen en daarmee zal het onderscheidt duidelijk worden in wie over AI praat of wie er daadwerkelijk ervaring heeft. Voor organisaties zal het moeilijk zijn om dit onderscheidt in eerste instantie te maken. Een flink deel van de AI-projecten zal in 2019 falen door gebrek aan ervaring.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie of direct aan de slag? Kijk dan eens op www.infosupport.com/ai voor meer informatie.