Het zit er weer op, de jaarlijkse bijeenkomst waar spelers op de energiemarkt elkaar ontmoeten. Ik heb het over de European Utility Week (EUW) die de afgelopen week in Wenen plaatsvond. De EUW is een congres en beurs van drie dagen en groeit nog steeds in omvang. Dat laatste is natuurlijk niet vreemd, want de energiesector lijkt wel een smeltkroes waar allerlei ontwikkelingen en veranderingen tezamen komen.
Denk maar aan de digitalisering, democratisering, CO2reductie, smart grids en smart energy, of aan decentrale energieopwekking en –opslag. En natuurlijk ook belangrijke ICT trends (en soms hypes) die verband houden met de genoemde digitalisering, zoals AI, Machine Learning, IoT en blockchain.
Wat zijn mijn belangrijkste impressies van het event?
De afgelopen jaren heeft de EUW een ware metamorfose ondergaan. De traditionele deelnemers die jarenlang de energiemarkt domineerden en prominent aanwezig waren op de EUW zijn voor een belangrijk deel naar de achtergrond verdwenen. Natuurlijk was Siemens traditiegetrouw weer een hoofdsponsor en prominent aanwezig met een grote stand, maar de laatste EUW kende een paar opvallende deelnemers, bijvoorbeeld met Salesforce en Amazon.
Salesforce presenteerde zich voor het eerst op de EUW. Voor Salesforce is de aanwezigheid op de EUW vanzelfsprekend. Salesforce ziet digitalisering voor bedrijven als belangrijke voorwaarde om tot verandering te komen en om voorop te lopen. Met de energietransitie verandert de energiemarkt en daar wil Salesforce natuurlijk bij betrokken zijn.
Amazon was al eerder aanwezig, maar deze keer nadrukkelijker onder andere als een van de hoofdsponsors van het event. Samen met Intel heeft Amazon Web Services (AWS) een referentieplatform voor IoT-architectuur ontwikkeld om allerlei devices in de cloud te connecteren. Tijdens de beurs toonden beide bedrijven een applicatie voor “smart home” oplossingen.
450 miljoen slimme meters
Daarnaast presenteerden veel Chinese bedrijven zich in Wenen. Niet alleen via standjes langs de kant, waar allerlei prullaria werd aangeboden; nee, deze keer waren er ook veel Chinese bedrijven met een keurige stand present. Nu veelal nog bedrijven met (voor ons veelal) onbekende namen, maar dat zal de komende jaren veranderen, want de Chinezen zijn ook op de energiemarkt in opmars, en op sommige gebieden zijn ze verder dan ons. Zo zijn wij in Nederland trots op de 3 miljoen slimme meters die we hebben uitgerold. In geheel Europa zitten we op circa 150 miljoen. Tijdens de EUW delen de Europese landen en bedrijven de inzichten en informatie die deze data leveren, zoals congestie voorspelling en welke potentiële waarde hierin zit. Echter in China hebben ze inmiddels 450 miljoen slimme meters uitgerold en genereren deze jaarlijks 416.000 Petabyte (!) aan data. Op sommige gebieden kunnen we meer van China leren dan van onze Europese buren.
Natuurlijk ontbrak blockchain niet. De hype lijkt wel af te nemen en er werd buiten de sessies veel minder over gesproken. Veelzeggend was dat er nog steeds pilots en proof of concepts werden gepresenteerd; blockchain is duidelijk (nog) geen mainstream in de bedrijven. Geheel in lijn dus met Gartner; volgens het onderzoeksbureau bevindt blockchain zich momenteel in de tweede fase (trough of disillusionment) van de Gartner Hype Cycle. Blockchain laat wel zien een ander, minder voor hand liggend, voordeel te bieden. Doordat blockchain een hype is, en iedere innovatiemanager minimaal één blockchain project in zijn portfolio moet hebben, ontstaan hierdoor nieuwe samenwerkingsverbanden met bijbehorende informatie-uitwisseling. Deze informatie-uitwisseling had ook prima via meer traditionele technologie gefaciliteerd kunnen worden, echter lijkt een technologie-hype zoals blockchain nodig te zijn om partijen bij elkaar te brengen.
Amazon
De belangrijkste waarneming afgelopen week is dat de aanwezigheid op de beurs aan het verschuiven is van traditionele SCADA leveranciers naar de grote Amerikaanse Cloud leveranciers zoals Amazon en Salesforce. Dit sluit ook aan bij de behoefte in de markt. Uit gesprekken met DSO en TSO blijkt dat vrijwel alle organisaties niet langer afhankelijk willen zijn van de complete verticale propositie van één leverancier die zowel de hardware als de software levert. Zeker, de standaard integratie van hardware en software bij SCADA systemen heeft voordelen. Het werkt out of the box, je hoeft niet na te denken over integratie en één leverancier is verantwoordelijk. Echter, door deze samensmelting van hardware en software zijn deze systemen vaak beperkt wendbaar en dat wreekt zich in een periode waarin innovatie juist wendbaarheid en flexibiliteit vraagt.
Innovatie
Startups laten wel zien dat ze in staat zijn om tot innovatie te komen. Op de EUW is sinds enkele jaren ook plek ingeruimd voor startups om hun propositie te pitchen aan bedrijven en venture capitalists onder de noemer “Initiate!”. Opvallend is dat veel van deze startups proberen waarde te creëren door middel van software, die vaak ook nog open is en meerdere hardware leveranciers ondersteunt. Veel startups hebben de focus op IT platformen zoals cloud, IoT, en machine learning proposities die specifiek zijn gemaakt voor de energiesector. Drijvende kracht achter “Initiate!” waren GE Ventures en Shell Ventures. Beide grote ondernemingen lijken de strategie te kiezen om innovatie te kopen in plaats van in-house te laten ontstaan. Een strategie die veel grote Amerikaanse IT leveranciers al jaren succesvol toepassen. Deze strategie heeft juist ook weer een aanzuigende werking op jong een startende ondernemers. De energiesector heeft inmiddels veel aantrekkingskracht gekregen als een boeiende, dynamische en uitdagende sector. Volgend jaar zal dat ongetwijfeld opnieuw blijken. Dan in Parijs!