
In de foodsector is iets opvallends aan de hand. Noem het een paradox; de sector loopt zowel voorop als achterop in de digitale transformatie. Het toepassen van technologieën als robotisering en sensoren gaat heel voortvarend. Deze technologieën leveren een schat aan data op, maar deze data wordt nog niet optimaal ingezet om de bedrijfsvoering te verbeteren.
Volgens een recent rapport van ABN AMRO is het gebruik van robots in de foodsector in twee jaar verdubbeld en daarmee lopen voedselbedrijven voorop. Ook het Internet of Things (sensortechnologie) is al ver doorgedrongen tot de voedselindustrie.
Dat geldt niet alleen voor de grote spelers; ook middelgrote fabrikanten en agrarische bedrijven zijn behoorlijk ver in het digitaliseren van de bedrijfsvoering. Zo worden in de veehouderij veel sensoren toegepast in de stallen om de temperatuur en luchtvochtigheid te meten. Ook wordt gemeten hoeveel voeding er nog aanwezig is en wat de kwaliteit is van de mest. Voedselfabrikanten passen daarnaast al op grote schaal robotisering toe om het productieproces zo efficiënt mogelijk te maken.
Berg aan relevante data
Het spreekt voor zich dat deze nieuwe technologieën een hele berg aan relevante data oplevert. Niet alleen sensoren en robots genereren veel data, ook uit logistieke processen zijn veel interessante gegevens te halen.
Maar waar de sector soms een paar jaar voorop lijkt te lopen als het gaat om het omarmen van nieuwe technologische mogelijkheden, laat de sector kansen liggen als het gaat om het verkrijgen van nieuwe inzichten uit deze data. Agrarische bedrijven en voedselfabrikanten zitten vaak op een berg data die ontzettend waardevol is, maar er wordt nog weinig mee gedaan.
Soms zit dat al in het combineren van bestaande databases. Denk bijvoorbeeld weer even aan het meten van voedselhoeveelheden en de mestkwaliteit in stallen; het is vrij eenvoudig om deze twee variabelen aan elkaar te koppelen en te onderzoeken of er te veel of misschien wel te weinig voeding wordt gegeven, aan de hand van data over de ontlasting.
Consumenten stellen hogere eisen
Bij voedselproducenten zien we dat het productieproces bijna volledig geautomatiseerd is, onder meer door toepassing van robots. Aan de andere kant liggen er nog enorme kansen in het optimaliseren van anderen processen, zoals inkoop, verkoop en voedselkwaliteit. Consumenten stellen steeds hogere eisen aan de informatie die producenten verstrekken over de kwaliteit en inhoud van producten. Voor producenten is het verstrekken van die informatie een steeds complexer en tijdrovender proces. Hoewel de benodigde data altijd wel ergens binnen de organisatie aanwezig is (denk aan een lijst met ingrediënten, voedingswaarden of allergenen), is het vaak een hele kluif om deze data efficiënt inzichtelijk te maken.
Inzichten uit data kunnen ook helpen om betere prognoses te maken; hoeveel afzet verwachten we de komende periode via de verschillende retailkanalen en hoe kan aan die behoefte worden voldaan? Een beter inzicht daarin helpt ook om voedselverspilling tegen te gaan.
Koudwatervrees
Hoewel veel bedrijven wel kansen zien, is er sprake van een soort koudwatervrees om daadwerkelijk inzichten uit data te gaan halen. Dat is ergens ook wel begrijpelijk, omdat data-analyses nog niet zo heel lang geleden best complex (en duur) waren. Daar komt nog bij dat het lang niet altijd duidelijk is wie de eigenaar is van data; doordat verschillende partijen betrokken zijn bij de implementatie van technologieën zoals robots of Internet of Things, zijn fabrikanten zich soms nog te weinig bewust van het feit dat ze de data die worden gegenereerd kunnen gebruiken voor eigen doeleinden.
Nog iets wat nog te weinig bekend is in de voedselsector, is dat er steeds meer krachtige maar eenvoudig te gebruiken tools bestaan die snel nieuwe inzichten kunnen geven – dus zonder dat hier ingewikkelde en dure software voor nodig is. Met gratis tools zoals Power BI kun je in relatief korte tijd de waarde van data aantonen.
Kortom: nu de foodsector reeds grote stappen op het gebied van digitalisering heeft gezet, is het tijd om de volgende stap te zetten. Koudwatervrees is daarbij helemaal niet nodig, want waarde halen uit bestaande data is eenvoudiger dan vaak wordt gedacht. Begin met een paar kleine systemen en integreer de data die daaruit komt, zodat je op een eenvoudige manier de toegevoegde waarde van die integratie ziet.
Meer weten? Neem contact op met Hans Geurtsen via e-mail of telefoonnummer +31 645786594.