
Ik gebruik al een tijd VHD boot als methode om met meedere OS-en op machines te werken. Ik ben erg tevreden over het gemak wat mij dit oplevert met name bij het testen van een nieuw OS.
Nu lijkt de procedure als 2 druppels water op die onder Windows 7, maar toch zit er nog een kleine valkuil. Dus voor de nieuwkomers de hele procedure, voor ervaringsdeskundigen let op de valkuil in het selecteren van de partitie.
Start een installatie vanaf de installatie media. Direct na het selecteren input en taal, doe ik een <Shift>+<F10> om een command prompt te krijgen. In de command promt start ik Diskpart op.
In Diskpart creer ik een VHD file en attach ik deze zodat deze ook vindbaar is voor het installatieproces. Voor de GUI-adepten onder ons, stap 1 kun je ook voorbereiden in diskmanager natuurlijk.
Onderstaande paden moeten wel zijn aangemaakt uiteraard.
create vdisk file=”d:vhdbootwin8.vhd” maximum=60000 type=expandable
select vdisk file=”d:vhdbootwin8.vhd”
attach vdisk
Daarna exit ik diskpart en de command prompt en vervolg het installatieproces. Kies custom installation en als goed verschijnt de zojuist gecreerde VHD schijf mogelijk partitie om op te installeren, selecteer deze en ga verder als een reguliere installatie.
NB. Een probleem waar ik tegenaanliep is dat mijn dell systemen vaak voorgedefineerde partities hebben voor systeemherstel e.d. Daar loopt op dit moment een Windows 8 installatie op stuk.
Het kostte mij even wat tijd om te beseffen dat de foutmelding over gebrek aan ruimte voor installatie niet lag aan de VHD partities, maar aan de herstelpartitie van 2 GB. Verwijderen (gebruikte ze toch niet) en alles werkte weer zoals ik zou verwachten.
In mijn geval was na afloop de Windows 7 installatie niet meer in de bootmanager opgenomen. Opnieuw met installatiemedia in herstelmodus opstarten en dan zet je dat met bootrec /RebuildBcd recht.