
Vorige week heb ik een Panorama NovaView training bijgewoond. Voor ons de ultieme manier om eens goed naar dit product te kijken. Panorama is het bedrijf dat achter Microsoft Analysis Services zit. De eerste versie van deze OLAP engine, die Microsoft onder de naam OLAP Services in SQL Server 7 introduceerde, kwam bij dit van oorsprong Israëlische bedrijf vandaan. Ook MDX vond daarmee haar oorsprong bij dit bedrijf. Mosha Pasumansky (één van de uitvinders van MDX) was destijds één van de medewerkers van Panorama.
Voordat Microsoft binnen Excel ondersteuning bood voor OLAP / Analysis Services, moest je als eindgebruiker van de Microsoft OLAP engine uitwijken naar een andere leverancier om iets te kunnen met de gegevens in de kubussen. Er waren destijds twee grote namen op dat vlak: ProClarity en Panorama. Toen ProClarity in 2006 werd overgenomen door Microsoft, dachten velen, waaronder ik zelf, dat Panorama een stille dood restte. Bijna 4 jaar later kunnen we concluderen dat dat niet het geval is. Panorama leeft nog steeds en heeft vorig jaar versie 6 van haar NovaView platform uitgebracht.
Wij hebben vorige week een 5-daagse training in 2 dagen gehad. 5 dagen training, daaruit kun je al voorzichtig concluderen dat het NovaView platform meer is dan alleen een eenvoudig tooltje. Waar ProClarity de Decomposition Tree als unieke feature heeft, heeft Panorama NovaView wat mij betreft de exceptions als unieke feature. Hiermee kun je op ieder niveau binnen een kubus aangeven wat geaccepteerde waarden voor een bepaalde meetwaarde zijn. Zodra een meetwaarde buiten deze grenzen valt, op welk niveau dan ook, wordt dat zichtbaar, desgewenst tot op het hoogste niveau, voor de eindgebruiker. Een hele krachtige feature! Nieuw in de laatste versie van NovaView is de Flash versie van NovaView Analytics. Dit ziet er allemaal erg mooi uit en zal daarmee goed verkopen bij de eindgebruiker.
Aan de ontwikkelkant werk je vooral met NovaView Desktop. En de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit gereedschap wat gedateerd aanvoelt. Panorama besteed duidelijk (en logischerwijs) meer aandacht aan de voorkant van haar producten dan aan de ontwikkel- en beheerkant. Aan ieder tool moet je wennen en ook ProClarity heeft haar eigenaardigheden, maar NovaView Desktop heeft er wel heel veel… Ik zat mij constant suf te zoeken in alle popup menu’s om relatief simpele dingen te doen. En vaak vond je de gewenste optie dan op de meest onlogische plek. Je snapt in ieder geval waarom MDX zo complex is… Ook loop je nog wel eens tegen bugs aan.
Het probleem wat ik zelf met dit soort tools heb is hoe ze ‘beklijven’ bij de eindgebruiker. Mijn ervaring met ProClarity is dat gebruikers het wel mooi vinden en het graag willen hebben, maar wanneer ze het eenmaal hebben het toch niet gebruiken. De oorzaak blijkt dan meestal in de complexiteit van het product én de materie te zitten. Meerdimensionale modellen snappen, is voor weinigen weggelegd. En wanneer de tools dat meerdimensionale aspect onvoldoende ‘afschermen’ voor de gebruiker en de gebruiker teveel met measures, dimensies, hiërarchieën, etc. wordt geconfronteerd, haakt de gemiddelde gebruiker af. Ik vraag mij nog steeds af of NovaView op dit punt beter is dan andere typische OLAP tools. Het ziet er hier en daar wat mooier uit, maar is het simpel genoeg? NovaView kan erg interessant zijn voor die bedrijven die wel kiezen voor het Microsoft BI platform maar niet in de dure SharePoint Enterprise licenties willen investeren. Panorama NovaView licenties prijzen beginnen tegen de € 1.000 voor een named NovaView Analytics licentie. Deze prijzen dalen richting de € 500 per named licentie bij grotere aantallen licenties.
Wil je zelf eens kijken naar Panorama NovaView, kijk dan eens naar de verschillende demo’s op de Panorama site.