Gisteren werd voor de derde keer in Nederland SQL Zaterdag georganiseerd. Na twee succesvolle zaterdagen vorig jaar bij Info Support, was gisteren plaats van happening het Achmea Eureko Conference Center in Zeist. Een prachtige locatie die plaats biedt aan meer deelnemers (het aantal groeide van maximaal 200 naar 300) en meer parallelle sessies (bezoekers konden kiezen uit maar liefst vier tracks!). En ondanks het prachtige weer, was de opkomst weer erg goed! Helaas kon ik alleen de ochtendsessies bezoeken door verplichtingen elders in de middag.
Niemand minder dan Gert Drapers (een Nederlander die in de afgelopen 20 jaar zijn sporen verdiend heeft bij Microsoft en onder andere belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de Query Analyzer in SQL Server) verzorgde de keynote. Gert werkt tegenwoordig aan de cloud oplossingen van Microsoft. En zoals hij zelf al grapte, wie niet tegenwoordig…? Zijn lezing ging voornamelijk over de explosieve toename van data in onze wereld, het verplaatsen daarvan naar de cloud en de gevolgen van die combinatie. Met wat leuke statistische voorbeelden gaf hij ons een gevoel van de hoeveelheden data waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Zo wordt er alleen op Twitter 1 terabyte per dag aan nieuwe 140-karakter berichten gegenereerd! De opslag van al die data is daarbij het probleem niet meer. Opslag is bijna gratis geworden. Maar zoals Gert zei: there is no such thing as a free puppy. Oftewel, je kunt wel gratis een hondje krijgen, maar het hondje zal wel moeten eten en naar de dierenarts moeten. En zo is het ook met ‘gratis’ data. Met al die data zul je wel wat moeten doen, je moet het onderhouden, bewerken, opruimen, enz. Ook het naar de cloud brengen van al die data, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Want het in de cloud krijgen van al die data is niet het grootste probleem. Maar iets doen met al die data, vereist een andere aanpak van de toepassingen die gebruik maken van die data. Hoe goed de netwerken ook zijn of nog worden, latency is en blijft een gegeven. Traditioneel programmeren en data opvragen wanneer je het nodig hebt met de vele roundtrips als gevolg, is dan ook niet meer de manier waarop je oplossingen moet maken die met data in de cloud werken. Nog beter is het ook je oplossingen in de cloud te brengen zodat de verwerking van alle data zo dicht mogelijk bij die data plaats vindt. Gert bracht ook het onderwerp NoSQL ter sprake. Met het grapje “NoSQL means No SQL Saturday”… En vervolgens de opmerking die tot nadenken dwingt: volgens Gert past StreamInsight, Microsofts oplossing voor Complex Event Processing, heel goed in het NoSQL plaatje.
Na de keynote, heb ik nog de sessie van Peter ter Braake bijgewoond over SSIS in Denali. Wanneer je nog niet al te uitgebreid naar SSIS in Denali hebt gekeken, een leuke sessie waarin Peter ons in sneltreinvaart langs de belangrijkste wijzigingen in SSIS voerde. Centraal in zijn verhaal stonden de onderwerpen parameters, project deployments en environments, en de dependency analyzer. Na deze leuke sessie die bomvol met soepel lopende demo’s zat, wist iedereen wat de belangrijkste wijzigingen in SSIS zijn. Goede sessie!
Jammer dat ik na deze twee sessies al verstek moest laten gaan, maar wat mij betreft was dit opnieuw een geslaagde SQL Zaterdag. Hulde voor de organisatie en vooral alle sponsoren die dit gratis evenement mogelijk maken! Hou deze blog en de SQL Zaterdag web site in de gaten voor de volgende SQL Zaterdag. Want zoals één van de bezoekers in één van die vele dagelijkse Twitter berichten zei: “Vandaag bij SQL Zaterdag geweest, http://bit.ly/aHKgsq. Mooie locatie, goede sprekers, goede opkomst. Wanneer weer?”. Ik kan mij er alleen maar volmondig bij aansluiten!