Het is al een tijdje geleden sinds ik deel 2 in de serie “Data Warehousing voor informatica-studenten” (link) geschreven heb, maar deel 3 is helaas nog niet af. Daar zijn drie redenen voor – maar slechts één daarvan heeft direct met de post te maken. De andere twee redenen zijn vanwege de andere ‘buitenschoolse activiteiten’ die ik bij Info Support doe. Hoewel deel 3 vandaag nog niet online komt, is dit wel gelijk een leuke gelegenheid om te vertellen waar we bij Info Support zoal mee bezig zijn in de unit BI.
Het eerste waar ik druk mee ben geweest is de werkgroep voor het Get Smarter Magazine. Get Smarter Magazine is een blad van Info Support dat we maken voor studenten aan hogescholen – misschien heb je het weleens zien liggen. In het Get Smarter Magazine staan altijd leuke technische artikelen waar je mee aan de slag kunt, gadget-tips, interviews met studenten die hier afstuderen, en informatie over wat Info Support aan studenten te bieden heeft: de gratis student tracks, de minor ‘Software engineering in een ontwikkelstraat’ en het afstuderen bij Info Support. Mocht je toevallig de “Najaar 2012”-editie zien liggen op je hogeschool, dan staat daar een artikel over Data Warehousing in van mijn hand.
Het tweede waar ik druk mee geweest ben (en nog steeds ben) zijn de innovatiegebieden. Binnen het Competence Center BI (“mijn” afdeling bij Info Support) zijn we voor de zomer begonnen met zgn. “innovatiegebieden”. Alle BI’ers van Info Support konden toen kiezen om in één of meer werkgroepen zich verder te verdiepen in nieuwe ontwikkelingen. Ik heb zelf gekozen voor twee innovatiegebieden: “Social Media en Unstructured Data” en “In-memory BI”. Bij Social Media en Unstructured Data concentreren we ons op wat de nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van bijvoorbeeld informatie halen uit Social Media, en het delen (en doen) van analyses met behulp van Social Media. Bij In-memory BI kijken we naar de nieuwe mogelijkheden die pakketten als QlikView en PowerPivot bieden voor de oplossingen die we aanbieden aan onze klanten. Beide innovatiegroepen zijn nog in volle gang!
De derde reden waarom deel 3 er nog niet is, is simpelweg omdat deel 3 een stuk meer tijd kost dan de eerste twee delen qua voorbereiding: ik had beloofd een praktijkvoorbeeld te geven met een uitgewerkte code. Leuk om te doen, maar ik had mezelf ten doel gesteld op informatica-niveau in te steken, dus niet gelijk met allerlei tooling aan te komen – met een paar regels Python moest het ook kunnen. Dat kon ook wel, maar toen ik dat “even” in elkaar gehackt had, moest het natuurlijk nog “even” netjes gemaakt worden voordat ik het op GitHub kwijt kon. Inmiddels staat de code daar, en na een paar kleine wijzigingen moet ook de weblog weer komen. Het geheel is nog niet af, maar is te vinden op https://github.com/kooss/Twitter_DWH.git.
Conclusie: deel 3 komt eraan, je kunt de code alvast checken op GitHub en tot die tijd kun je m’n artikel lezen in het Get Smarter Magazine!