ISKA 9-9-2015: Moving from Quality Assurance to Quality Assistance at Atlassian

Spreker: Micha? Kuja?owicz (Spartez)

Inhoud: Hoe lukt het een team van 65 ontwikkelaars om snel een kwalitatief hoogwaardig product op te leveren met slechts zes testers?

Atlassian heeft een QA-strategie die is gebaseerd op de volgende ideeën:

  • Het vermogen om goed te testen is geen magische genetische eigenschap, maar een vaardigheid die kan worden onderwezen en geleerd;
  • Dat een team dat bestaat uit ontwikkelaars die elk ook in staat zijn alle benodigde testen uit te voeren niet alleen leid tot verhoging van de efficiëntie en de capaciteit van het team , maar ook als gevolg heeft dat ontwikkelaars dan hogere kwaliteit code schrijven;
  • Als het testen veilig belegd kan worden bij de ontwikkelaars, ontstaat er ruimte bij QA specialisten. Zij kunnen zich dan richten op het oplossen van de onderliggende oorzaken van kwaliteitsproblemen en het ondersteunen van de ontwikkelteams.

Resultaat is dat iedereen binnen de ontwikkelteams van Atlassian verantwoordelijk is voor kwaliteit en het de rol van het QA-team is om ontwikkelteams te helpen slagen met het vervullen van die verantwoordelijkheid. Met als gevolg dat het QA team niet meer voorziet in kwaliteitsborging, maar de ontwikkelteams ondersteunt om deze verantwoordelijkheid zelf in te vullen. Helpen ontwikkelaars goede testers te zijn is een belangrijk onderdeel van dit werk. Klinkt geweldig! (Of niet?).

In deze ISKA zal Michal Kujalowicz samen met ons de aanpak van Atlassian verkennen:
• Hoe hebben ze deze strategie geïmplementeerd;
• Hoe zijn ze omgaan met de uitdagingen waarmee zij geconfronteerd werden;
• Wat zijn de voordelen die Atlassian behaald heeft met het invoeren van deze strategie.

Doelgroep: iedereen die betrokken is bij software development.
Voorkennis: geen specifieke voorkennis nodig.