Kloof tussen softwareontwikkeling en gebruik
Een leven zonder software kunnen we ons niet meer voorstellen. Sterker nog, geen bedrijf zou het in 2015 heel lang uithouden zonder software. Boekhouden zou weer met de hand moeten gebeuren, e-mails werden weer vervangen door handgeschreven brieven en het CRM-systeem zou plaatsmaken voor de ouderwetse Filofax. Probeer zo maar eens concurrerend te blijven.
Efficiënt is anders, zeker als je je bedenkt dat dit nog niet heel lang geleden de dagelijkse werkelijkheid was in het bedrijfsleven. Dat wil overigens nog niet zeggen dat software nu wél efficiënt is. De meeste software die nu wordt gebruikt, stamt nog uit de tijd dat programma’s handmatig door IT op een computer moesten worden geïnstalleerd. Bedrijven sloten meerjarencontracten af met softwareleveranciers voor pakketten met de meest uitgebreide functionaliteiten. Maar misschien waren die pakketten wel uitgebreider dan nodig.
Al met al zou je verwachten dat bedrijfssoftware de afgelopen jaren een stuk relevanter is geworden. Iedere gebruiker heeft toegang tot de functionaliteiten die hij of zij nodig heeft, niets meer en niets minder. Bovendien is de software altijd up-to-date en beschikbaar. Toch blijkt de praktijk vaak weerbarstig. Om erachter te komen hoe groot de kloof eigenlijk nog is tussen softwareontwikkeling en –gebruik, vroegen we onderzoeksbureau NovioData om 250 IT-verantwoordelijken en 300 eindgebruikers van bedrijfssoftware te ondervragen.