Whitepaper predictive analytics

Whitepaper applicatie-integratie en services bij woningcorporaties

Er zijn veel verschillende definities van predictive analytics in omloop, maar die van Eric Siegel vat het misschien wel het beste samen:
‘Predictive analytics is een technologie die het toekomstige gedrag van mensen kan voorspellen op basis van ervaringen en data uit het verleden, met als doel om betere beslissingen te kunnen nemen.’
Het gaat dus om het voorspellen wat mensen gaan doen: welke consumenten besluiten om een bepaald product aan te schaffen of waarom willen ze een bepaald programma zien op tv? Maar ook (en deze vraag wordt met name beantwoord in de creditcard-industrie en door de politie): op welk moment gaan mensen frauderen of stelen?
Predictive analytics probeert dat allemaal te voorspellen op basis van het gedrag uit het verleden. Het klinkt misschien nogal futuristisch – wie de film Minority Report heeft gezien, zal daar aan denken. Maar het gebeurt al, zelfs al jaren.
Politiekorpsen in Amerika gebruiken predictive analytics om te voorspellen waar misdaden zullen gaan plaatsvinden. Hiervoor gebruiken ze allerlei sensoren, zoals camera’s op straat, maar ook aangiftes die zijn gedaan van misdaden en observaties van mensen waarvan crimineel gedrag wordt vermoed. Al die informatie wordt gecombineerd en in meldkamers wordt op stadsplattegronden real time geprojecteerd waar zich risicogebieden bevinden. De politie probeert dus te voorspellen waar misdaad gaat plaatsvinden en kan meer politie worden ingezet in wijken waar er sprake is van een verhoogd risico. IBM claimt zelfs dat met behulp van predictive analytics-oplossingen het misdaadcijfer in de stad Memphis met 30 procent is gedaald.
Predictive analytics biedt ook commerciële mogelijkheden. Zo ontdekte reisorganisatie Orbitz dat Apple-gebruikers vaak meer te besteden hebben dan gebruikers van andere systemen. Die informatie werd gebruikt door aan Apple-gebruikers duurdere hotelkamers aan te bieden; niet door ze twee keer zoveel te laten betalen voor dezelfde kamer, maar door andere, luxere kamers aan te bieden.
De nieuwste generatie televisies van Samsung beschikt over een systeem waarmee kan worden voorspeld wat mensen willen zien op tv. Ze krijgen een kijkadvies, gebaseerd op hun eerdere kijkgedrag. Netflix doet dat overigens ook.
Deze whitepaper gaat dieper in op het fenomeen predictive analytics. Welke rol speelt het binnen BI, en hoe pas je het toe?