Onlangs heb ik op uitnodiging van studievereniging Syntax op de Hogeschool van Leiden een lezing mogen verzorgen waarin ik mijn visie heb toegelicht op de toekomst binnen het (OV) mobiliteitsdomein. Hierbij ben ik dieper ingegaan op hoe we de komende jaren kunnen gaan reizen (en hiervoor te betalen..;)) met een kort uitstapje naar MaaS (Mobility as a Service).
De kennis en ervaring die we de afgelopen jaren als Info Support hebben opgedaan bij Translink, maar uiteraard ook in het mobiliteitsdomein, hebben hierbij als onderlegger voor deze sessie gediend. Sterker nog, Translink was erg te spreken over dit initiatief en bood alle medewerking in het verfijnen van de presentatie t.b.v. de lezing.
Het was een bijzonder geslaagde middag met positieve feedback vanuit de studenten. Maar ook hele gave inzichten die mogelijk van pas gaan komen bij onze mobiliteitsklanten. Want als er 1 groep is die het OV van binnen en van buiten kent…. Juist, dan zijn het de studenten wel.
Fast forward, mobility in the future..
Ik begin met een kort doorkijkje richting 2040… Over 22 jaar:
- Reizen we hoogfrequent, snel en comfortabel met bus, metro, lightrail, hyperloop of trein.
- Is collectief vervoer (waaronder elektrische zelfrijdende auto’s) een uiterst ruimte-efficiënte en duurzame vervoerswijze.
- Zal de kracht van het systeem als geheel in de kwaliteit van de aansluitingen en overstappunten. (HUBS).In 2040 spreken we niet meer van openbaar vervoer en OV-ketens, maar van mobiliteitsketens.
Dit zijn een aantal mogelijke ontwikkelingen breed binnen het mobiliteitsdomein. Hoe springt bijvoorbeeld Translink in op de groeiende vraag aan flexibel vervoer, een kritische reiziger en een kostenbewuste vervoerder?
In de huidige situatie heeft Translink sinds de landelijke uitrol van de OV-chipkaart in 2012 in totaal 25 miljoen kaarten uitgegeven en verwerken ze op dit moment jaarlijks 2,3 miljard (reis-)transacties per jaar. Translink is eigendom van een corporatie die bestaat uit alle vervoerders (de public transport operators, PTO’s) waaronder bijvoorbeeld NS, Connexion, RET, QBuzz en GVB. Daarnaast zijn ook ook distributiepartijen zoals Landelijk Product Regisseur (LPR), Regisseur Studenten Reisrecht (RSR) en Mobiliteitsaanbieders als Mobility Mixx, Radiuz, Regiecentrale, XXLmo klant bij Translink.
Partner by choice
Er verandert dus veel in de mobiliteitsmarkt de komende tijd. Er zullen andere partijen gaan opstaan om gelijksoortige dienstverlening als Translink te leveren voor de mobiliteit aanbieders. En daarom is er voor Translink veel aan gelegen om door hun klanten als ‘partner by choice’ te worden gezien. Partner by choice bereik je onder andere door je te onderscheiden in het leveren van toegevoegde waarde.
Dat is niet zo heel simpel, want om toegevoegde waarde te laten zien zal Translink een dienstportfolio (los van OV-chipkaart diensten) moeten ontwikkelen waarbij de transactiedata op een eenduidige manier ontsloten kan worden naar de vervoerders, bijvoorbeeld via een API gateway. Deze API-gateway wordt op dit moment samen met Translink ontwikkeld door Info Support. Uiteraard kun je toegevoegde waarde ontwikkelen middels innovatieve software, minstens zo belangrijk is het acteren richting de veranderende markt door Translink, daarom wordt er heel hard gewerkt aan een ‘mindset shift’, feitelijk de transformatie van semi-overheidspartij naar commerciële dienstverlener.
Bij het toevoegen van waarde is het uiteraard van belang om te weten wat er op het wensenslijstje staat van zowel de reiziger als de vervoerder.
Wat wil de hedendaagse reiziger vandaag de dag? En in de toekomst?
De reiziger wil keuzevrijheid; reizen door de hele keten met 1 token (OV-chipkaart, telefoon, bankpas), waarbij maar 1x wordt ingecheckt en 1x wordt uitgecheckt. Tegen een eerlijke prijs, betrouwbaar en comfortabel. Die vrijheid impliceert ook keuze voor medium, dus ook losse kaartjes blijven bestaan.
En vervoerders?
Vervoerders hebben aangegeven hun dienstportfolio op basis van data te willen ontwikkelen die eenvoudig te ontsluiten is naar hun eigen (reiziger) front-end. Oh ja, vanzelfsprekend tegen een competitieve prijs..
Ontwikkelingen OV-betalen
Keuzevrijheid in de nabije toekomst maakt dat kosten nog belangrijker worden en concurrentie zal toenemen. Reden te meer voor Translink om goed na te denken over hun businessmodel naar de toekomst.
Kijkend naar ontwikkelingen als EMV (reizen op je bankpas), Barcode, OV-chip mobiel (slecht voorbeeld, ik know..;)) of via het Be-in / Be-out principe (automatisch inchecken op basis van plaatsbepaling telefoon) onderzoekt Translink, samen met de vervoerders, verschillende business initiatieven. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn:
- 1 loket gedachte i.p.v. verschillende paaltjes, poortjes, websites etc.
- Elke betaalmethode is geldig voor hele OV (hele keten, alle concessies, internationale standaarden).
- Op 1 plek alle producten koppelen aan bankpas of smartphone
- Single check-in/check-out (1 incheck voor alle vervoerders)
Bij deze onderzoeken komt Translink (uiteraard) zaken tegen die geregeld moeten worden voordat de waarde aangetoond kan worden (privacy, businessmodel, providers, hardware etc). Niet alleen exploiteert Translink de OV-chipkaart, de kaart wordt zelfs gedrukt bij Translink en maakt daarmee onderdeel uit van het businessmodel (de beroemde €7,50 discussie). En juist dat laatste feit kan van cruciaal belang zijn bij een Go/NoGo. Waarom? Omdat het produceren van OV-chipkaarten dan niet langer noodzakelijk is. Bij EMV (Eurocard, Mastercard, Visa) wordt de bankpas ook een reistoken i.p.v. de OV-chipkaart.
Hoe verhouden deze betaal/reismethoden zich tot elkaar, per reisfase? Welke voordelen en nadelen worden (op dit moment) onderkend? Zie hieronder een gecombineerd overzicht [1]:
Een abonnement op mobiliteit?
Afsluitend heb ik de studenten meegenomen in een ontwikkeling die, volgens veler verwachting, groot gaat worden binnen het mobiliteitsdomein; Mobility as a Service oftewel MaaS.
Mobility as a Service (MaaS) staat voor een transitie in mobiliteit waarbij de consument mobiliteit inkoopt, in plaats van te investeren in transportmiddelen. In veel branches heeft deze transitie al plaatsgevonden, zoals in de muziek (Spotify)- en TV (Netflix) industrie. Nu doet het concept zijn intrede in de mobiliteitswereld.
Mobiliteitsbedrijven bieden reizigers niet alleen reisinformatie, ze organiseren het vervoer van deur tot deur, inclusief de betaling. Dat wordt een dienst voor complete multimodale ketens, tegen een voor veel mensen betaalbaar tarief. Waar vraaggerichte diensten nu het klassieke openbaar vervoer complementeren, kunnen ze in de komende jaren op plekken het openbaar vervoer gaan vervangen.
In de praktijk (bijvoorbeeld de Whim [2] MaaS app (binnenkort in Amsterdam) werkt het simpel: ik wil van A naar B en dat zo snel mogelijk. In het geval van de Whim App wordt er gezocht naar beschikbaarheid van deelfietsen, deelauto’s (snapcar), Ubers (nu is dat op dit moment nog wel een uitdaging in Nederland..), huurauto’s, openbaar vervoer en vervolgens wordt de meest ideale/optimale route voor je uitgestippeld.
Doordat ook real-time de file-informatie en OV-reisinformatie (via 9292) wordt verwerkt, is de app ook in staat om real-time een andere route, eventueel gecombineerd met een afwijkende modaliteit, te selecteren.
MaaS en IOT
In een wereld waarin IOT devices toenemen en zullen blijven toenemen, nemen ook de mogelijkheden om deze te koppelen aan bijvoorbeeld een mobiliteitsoperator natuurlijk ook toe. Onderstaand framework [1] schetst een aardig beeld daartoe:
Als bonus nog een leuk filmpje over MaaS in London : https://www.youtube.com/watch?v=HIICvraIqxI&t=1s
Heb je naar aanleiding van deze blogpost nog vragen en/of opmerkingen of vind je het leuk om eens met mij te brainstormen over deze onderwerpen? Mail, bel of app me.
[1] Bron : Visie OV-Betalen (NOVB)
[2] https://whimapp.com/nl/
[3] Bron : http://telematicswire.net/mobility-as-a-service-maas-launches-first-on-demand-mobility-service-in-finland/