
Het blijft bijzonder: ongeveer 150 ICT’ers die op hun vrije zaterdag naar Veenendaal afreizen om een aantal sessies over hun vakgebied aan te horen! Dat gebeurde afgelopen zaterdag voor de tweede keer. De Nederlandstalige community voor SQL Server Professionals organiseerde, wederom bij Info Support in Veenendaal, SQL Zaterdag. In twee tracks, een BI Track en een Engine Track, konden de bezoekers aan dit gratis evenement lezingen volgen over diverse actuele onderwerpen.
Ik ben zelf naar drie lezingen geweest, twee in de BI Track en één in de Engine Track. De eerste lezing werd verzorgd door een bekende naam in BI land: Chris Webb. Chris is gespecialiseerd in Analysis Services en MDX en recentelijk ook in PowerPivot en DAX. Volgens Chris is het zeer waarschijnlijk dat DAX in toekomstige versies van SSAS gebruikt zal worden als aanvulling op of alternatief voor MDX, hoewel MDX niet helemaal zal verdwijnen. Volgens Chris een goede reden om DAX te leren. En dat probeerde hij ons in een uurtje te doen. Ik vraag me of of voor degenen die DAX nog nooit gezien hadden dat ook gelukt is… Ik heb in ieder geval één hele zinvolle tip uit zijn sessie gehaald: het gebruik van Notepad++ met de DAX language template van Colin Banfield. Chris sloot zijn verhaal af met enkele conclusies over DAX:
- DAX does the easy stuff very easily;
- DAX does the medium stuff well too;
- DAX does not do the hard stuff well at all…
Interessante conclusies om nog eens over na te denken…! De volgende sessie die ik bezocht werd gepresenteerd door André Kamman en ging over het genereren van SSIS packages. Ik geloof dat een groot deel van de aanwezigen niet helemaal begreep waarom hij dat nu eigenlijk wilde, dus misschien hier nog een keer een poging: wanneer je heel veel packages moet maken die min of meer hetzelfde doen en je betrapt je er op dat je in de SSIS designer steeds hetzelfde zit te doen, is het misschien een idee dat te laten doen. Door een stukje code. Nou ja, een stukje… We zagen in André’s sessie heel wat lapjes code voorbij komen. De moeilijkheid, volgens André, zit hem in de steeds weer andere interface van iedere component die je wilt gebruiken. En de beperkte documentatie daarvan. Maar als je daar dan eenmaal uit bent, is het genereren van je SSIS packages niet meer dan het uitvoeren van je code en staat er binnen seconden een heel nieuw SSIS package klaar. Mocht je hier een keer wat mee willen gaan doen, kijk dan vooral eens naar de code van André die hij binnenkort op de SQL Zaterdag site beschikbaar zal stellen. Wel onder zijn ‘Works for Me’ trademark, met andere woorden, werkt het niet, heb je pech! Kijk ook eens naar EzAPI, een speciale API die voor dit doeleinde beschikbaar is.
Na een wederom door mijn collega’s perfect verzorgde lunch, ben ik nog naar de sessie van collega’s Eric Denekamp en Wim Wildschut geweest. Zij stelden de vraag ‘Is virtualisatie de Heilige Graal voor hoge beschikbaarheid’ centraal. Hun sessie begon met een demo van Live Migration, een feature die geïntroduceerd werd in de Hyper-V versie die in Windows Server 2008 R2 zit. Met Live Migration is het mogelijk een virtuele machine te verplaatsen van de ene host naar een andere, zonder dat de gebruikers van die virtuele machine daar iets van merken. Terwijl Wim wat dingen aan het doen was op een SQL Server omgeving, verplaatste Eric die hele omgeving naar een andere Hyper-V host, zonder dat Wim daar last van had. Live Migration heeft wel een beperking: de hele migratie moet in tien slagen plaats kunnen vinden. Als het geheugen van een virtuele machine te veel verandert en de migratie kan niet binnen die 10 slagen plaats vinden, wordt de migratie niet uitgevoerd. Volgens Henk van der Valk van Unisys een beperking waar je niet snel tegenaan zult lopen. Eric en Wim gingen vervolgens de discussie aan wat nu beter is voor niet geplande downtime: Live Migration (waarbij een tweede server het werk overneemt van de eerste bij uitval) of ‘good old’ SQL clustering? De conclusie van het verhaal was dat juist de combinatie van die twee de meeste flexibiliteit geeft.
Voor mij was deze tweede SQL Zaterdag wederom een zinvolle en leuke besteding van mijn vrije zaterdag. Ik wil langs deze weg iedereen die deze dag weer mogelijk heeft gemaakt van harte bedanken! PASS Nederland, maar ook de sponsors. In het bijzonder natuurlijk Info Support voor het bieden van de huisvesting en helemaal in het bijzonder alle dames die zich op hun vrije zaterdag hebben uitgesloofd voor een lekker bakje koffie en een heerlijke lunch! Op naar de volgende SQL Zaterdag!