Agile/Scrum gathering Orlando 2016
Medio april vond in Orlando (Florida, VS) een Global Scrum Gatherings plaats. Centraal stond het delen van kennis over het implementeren van Scrum of in bredere context, een Agile (enterprise)omgeving. Omdat het implementeren van Agile binnen een complete bedrijfsomgeving toch een vrij nieuw gebied is was ik vooral benieuwd naar de best-practices. Er was meer dan voldoende aanbod van sprekers en sessies.
Ik heb in de eerste 2 dagen een 8-tal sessies kunnen bezoeken. De 3e dag werd gebruikt voor Open Space. In no-time waren 80-tal sessies bekend en ingepland. Wat mij vooral opviel was het gemeenschappelijk beeld over een implementatie. Tot het niveau van IT teams is het redelijk tot goed te doen. Het meenemen van de business en hoger management bij de structurele verandering is echter een verhaal apart. De aandachtspunten zitten hen in het woord “structurele”.
De wereld verandert snel. Naast de technologische ontwikkeling zie je mondigheid van klanten en consumenten. Zij stellen vandaag de eisen en verwachten dat jij die morgen gaat leveren. Hoe ga je binnen je bedrijfscultuur om met de snelheid van veranderende eisen? Hoe ga je wensen, techniek en processen bij elkaar brengen? Het is eigenlijk een inkopper maar het meest belangrijke is de mens en de interactie tussen de mensen, kortom je bedrijfscultuur. Een bedrijfscultuur verander je niet op 1 dag. Onderstaand een aantal handreikingen uit de sessies.
- Verandering van bedrijfscultuur duurt eerder 5 tot 10 jaar dan de duur van een veranderprogramma (1 a 2 jaar). De verandering is een mindset, geen tijdelijk project.
- Werk vanuit de verandervisie, zet de stip op de horizon.
- Begin klein, doe ervaring op. Als het te groot is maak het kleiner.
- Sta het toe dat er “fouten” worden gemaakt, zet deze om in leerpunten en past deze toe.
- Sluit het management vroegtijdig aan. Niet alleen in woord maar ook in daad. Betrek ze bij de verandering.
- Wat voor het ene team werkt hoeft niet te werken voor het andere team. “Copy / Paste” van een succes hoeft niet te leiden tot een ander proces. Vaak kost dit meer werk en hoofdpijn dan een 2e team van de grond af te laten opbouwen. Het eerste team kan op die manier ook weer leren van het 2e team. Dit natuurlijk ook voor een 3e team, 4e team, etc.
- Kijk in een team eerder naar de social skills dan naar de technische skills. Technische skills zijn per definitie de genen van het bedrijf. Het optimaal benutten en verbeteren van de technische skills is de kunst van samenwerking.
- Veel processen zijn gemaakt voor het geven van suggestieve zekerheden. Suggestieve zekerheden en/of frequente “changes” zijn geen zekerheden. Accepteer dat er dagelijks veranderingen zijn en focus op het implementeren (in plaats van managen) van de veranderingen. Agile gaat om het managen van onzekerheden.
- Natuurlijk waren er ook de reguliere handreikingen met betrekking tot inschattingen, planningen, sprints en Product Backlogs. Deze waren jammer genoeg weinig vernieuwend.
- In 2005 heb ik ooit de gouden regel m.b.t. bedrijfsallianties meegekregen; Als je weet waar je elkaar op blijft beconcurreren kun je voor het overige samenwerken. Hetzelfde zag ik nu ook terugkomen; Geef een team aan wat ze niet mogen doen, laat ze voor de rest vrij.
- Tot slot: Gebruik van maken van coaches, ook voor het topmanagement, is geen kenmerk van onvermogen maar een teken van willen leren. Maak er gebruik van!
Al met al een zeer leerzame bijeenkomst maar ik kom ook tot de constatering dat wij als Info Support toch al behoorlijk wat ervaring hebben met de implementatie van Agile en het Agile denken.
Norbert Fassotte.
One comment
Great summary, thanks!
Tom Mensink