
“Het is donderdagavond zes uur. Een klant vraagt om een spoedofferte die je hebt opgeslagen in de cloud, maar je werkplek is op dat moment niet bereikbaar. Dat kan veel oorzaken hebben, maar daar ben jij op dat moment niet in geïnteresseerd. Het ligt in ieder geval niet aan jouw internetomgeving, die werkt gewoon op je iPad. Het moet nu opgelost worden, want de klant wacht. Je belt je IT-leverancier en die is niet bereikbaar buiten kantooruren. Doordat je documenten niet beschikbaar zijn, verlies je de klant. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Je gaat op zoek naar de oorzaak en hoe dit in het vervolg kan worden voorkomen.”
Wanneer software wordt gehost in de cloud, hoeft de klant zich niet druk te maken over zaken als servicemanagement, monitoring, updates, back-ups en 24/7 support. Dat is de verantwoordelijkheid van de IT-leverancier. Uit bovenstaand voorbeeld blijkt echter dat die partijen deze verantwoordelijkheid niet altijd serieus nemen en dat de vraag vanuit de markt verandert.
Steeds meer kleinere partijen, met name MKB-bedrijven, vragen om enterprise-oplossingen tegen een MKB-tarief, zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast zijn er steeds meer startup-bedrijven die al heel snel een minimal viable product kunnen en willen opleveren, maar op zoek zijn naar partijen om dit product te hosten. In beide ontwikkelingen speelt cloud een hoofdrol.
Verantwoordelijkheid en proactiviteit
Er zijn steeds meer aanbieders van clouddiensten. De eisen die eraan worden gesteld door klanten worden echter steeds hoger. Een server hosten is één ding, daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn voor een klant is de volgende stap. Dat begint bij het meedenken met de klant.
Wanneer een organisatie de overstap naar de cloud wil maken, zal er eerst een aantal vragen moeten worden beantwoord. Gaat het om het prijsaspect? Wil men risico’s beperken? Heeft men behoefte aan goede back-ups of wil men niet investeren in hardware? Zoals GPU-behoeftes, snelle storage (SSD) of geografische clustering. Welke BIV-classificatie wordt gehanteerd en is men zich bewust van de juridische meldplicht datalekken? Is veiligheid de belangrijkste reden om over te stappen of wil men de gehele IT sowieso liever uit besteden?
Partijen die clouddiensten aanbieden zijn verantwoordelijk voor deze aspecten. Zij moeten deze vragen, samen met de klant, kritisch beantwoorden. De pijnpunten van de klant zullen dan aan het licht komen en de beste cloudoplossing kan, wederom samen met de klant, worden gezocht.
Proactief meedenken in plaats van reactief is essentieel als cloudaanbieder. Snap je de business van de klant echt? De eisen en behoeftes gaan namelijk steeds verder. Vanuit het oogpunt van de klant, maar ook vanuit compliance. Het gaat niet langer alleen om hosting. Wat is jouw toegevoegde waarde voor de gehele bedrijfsvoering van de klant? Partijen met veel ervaring en kennis lopen hierin doorgaans een stapje voor.
Trusted advisors
Tegenwoordig bestaan clouddiensten vaak alleen nog uit beheer. Echter, de cloudleveranciers van de toekomst gaan verder dan dit. Cloud-leveranciers zijn niet langer een ‘argeloze hoster’. Ze maken de cloud een omgeving waar innovatie plaatsvindt. Het is belangrijk dat klanten worden verrast door hun cloudleverancier. Alleen zo toon je je toegevoegde waarde aan als cloudpartij.
Professionele en grote cloudspelers moeten een steeds beter verhaal hebben. Partijen die alleen voor prijs gaan, zullen het afleggen. Op het gebied van traditionele clouddiensten zal er een prijzenoorlog plaatsvinden die de kwaliteit niet ten goede komt. Zaken als veiligheid en stabiliteit worden vanzelfsprekendheden. De cloudaanbieders van de toekomst bieden diensten op een enterprise-manier aan, terwijl het ook voor MKB toegankelijk is.
De toekomst is voor de partijen die echte trusted advisors zijn voor hun klanten. Er wordt verder gekeken dan naar hoe de IT-infrastructuur kan worden verbeterd, de hele bedrijfsvoering wordt het speelveld van cloudaanbieders. Wat wil de klant? Hoe kan de cloudleverancier als partij helpen? En hoe kan cloud daarbij helpen? Toegevoegde waarde tonen, meedenken met de klant en de klant daadwerkelijk meenemen in de oplossingen zal het allerbelangrijkste in komende jaren in de wereld van cloud.
Info Support en de cloud
Info Support is een trusted advisor op het gebied van cloud, DevOps, integratie, BI en Application Lifecycle management. Info Support kijkt verder dan de IT-infrastructuur, neemt de gehele bedrijfsvoering in ogenschouw en kijkt hoe dat binnen de cloud past. Verder biedt Info Support hosting- en beheerservices aan in de cloud. Maar ook softwareontwikkeling en zaken als capacity management en analyses.
Doordat er veel consultants werkzaam zijn bij veel verschillende klanten, en door het beschikken over een eigen kenniscentrum, is er veel kennis over de cloud binnen Info Support. Deze kennis wordt altijd gedeeld met de klant, maar ook met nieuwe klanten en binnen de organisatie met collega’s. Waar traditionele hosters en cloudaanbieders problemen voor het eerst tegenkomen, heeft Info Support deze vaak al getackeld. Info Support levert al 30 jaar diensten en oplossingen aan MKB-bedrijven en grootzakelijke organisaties, actief in verschillende sectoren. Info Support kijkt altijd kritisch naar de mogelijkheden bij de klant. Deze brede ervaring versterkt de kennis over de cloud op elk gebied. Anders dan veel IT-bedrijven, investeert Info Support niet alleen klantgedreven, maar ook proactief in nieuwe kennis en technologieën. De IT-dienstverlener denkt niet in belemmeringen, maar in mogelijkheden. Met maatwerk is er altijd een oplossing te vinden. Info Support wil cloudproducten, voorheen alleen beschikbaar voor grote enterprises, toegankelijk maken voor elke organisatie die daar behoefte aan heeft.