
Blockchain op steeds meer vlakken dan alleen bitcoin relevant
In de financiële sector is het dankzij de Bitcoin inmiddels een veelgebruikte term; blockchain-technologie. Terwijl de hele wereld verwachtingsvol toekijkt, experimenteert deze sector volop met de technologie die ten grondslag ligt aan onder andere de Bitcoin. Maar blockchain komt ook in andere sectoren steeds vaker ter sprake.
De mogelijkheden lijken eindeloos en volgens velen zal deze technologie een grote invloed hebben op de manier waarop we leven, werken en wonen. Marco Hout, verantwoordelijk voor business development bij Info Support, legt uit wat de blockchain-technologie inhoudt en wat het zo uniek maakt.
Digitale transacties
“De blockchain-technologie is zo’n zeven jaar geleden ontstaan en is kortgezegd een onkraakbaar proces waarin transacties tussen verschillende partijen digitaal worden vastgelegd,” begint Hout zijn uitleg. “Bitcoin was in 2009 de eerste concrete toepassing. Maar de grootste belofte van blockchain zit hem niet in het creëren van een internationale digitale valuta zoals Bitcoin, maar in het automatiseren van vertrouwen. Ook wel ‘een gedeelde, eenzijdige bron van de waarheid’ genoemd.”
Dat digitaliseren van vertrouwen heeft te maken met het klassieke wiskundige probleem van de Byzantijnse generaals. In het kort gaat dit probleem om het volgende: als een groep generaals een stad aanvalt, wil elke generaal ervan op aan kunnen dat de andere generaals hem niet in de steek laten. Vertrouwen is hier niet toereikend genoeg, want andere generaals en betrokkenen (soldaten, verkenners) kunnen in principe de boel bedriegen.
Uniek en betrouwbaar
Hout vervolgt: “Blockchain is eigenlijk niets meer dan een lijst met gegevens die gedeeld wordt met een wereldwijd netwerk. Iedereen die deelneemt aan het netwerk, krijgt exact dezelfde lijst te zien. Ook kan iedere deelnemer wijzigingen doorvoeren. Wanneer dit gebeurt, wordt de lijst overal tegelijkertijd aanpast zodat iedereen continu dezelfde versie heeft. Zaken als beveiliging, up time, integriteit, architectuur en dataopslag zijn standaard geregeld. In de lijst met gegevens kunnen verder alleen nieuwe gegevens worden toegevoegd en het is niet mogelijk om eerder toegevoegde informatie te wijzigen. Door alle rekenkracht in het netwerk te combineren, kan de cryptografische software hiervoor zorgen. Dit vormt ook meteen de betrouwbaarheid en uniciteit van blockchain.”
Iedereen eigenaar
Met een blockchain is het mogelijk om zaken die voorheen een gecentraliseerde aanpak vereisten, decentraal aan te pakken. Want, zo legt Hout uit: “Iedereen, en tegelijkertijd niemand, is eigenaar van een wereldwijd netwerk. Hierdoor hoeft er niet langer vertrouwd te worden op één overkoepelende partij die de eigendommen beheert, maar ontstaat er een peer-to-peer netwerk waarin alle partijen eigenaar zijn en elkaar continu kunnen controleren.” Er is sprake van digitale sociale controle. Dit maakt het in theorie dus mogelijk om iedere controlerende partij overbodig te maken in ieder proces dat gebaseerd is op transacties. Het netwerk is volledig centraal en open. Het peer-to-peer-netwerk voert zelfstandig en gezamenlijk technische of functionele verbeteringen door.
In navolging van de financiële sector zijn steeds meer sectoren, technici en bedrijven geïnteresseerd in de blockchain-technologie vanwege de vele mogelijkheden. “In principe zou dus ieder proces waarin bepaalde vormen van transacties plaatsvinden (denk aan het bouwen van het huis of de onderhoudsgeschiedenis van een auto) met blockchain kunnen worden gevangen. Controlerende instanties zijn niet meer nodig, waardoor processen vele malen efficiënter zullen verlopen,” zegt Hout.
Dit artikel is op 19 mei 2016 geplaatst op Managersonline.nl.