
MobilityFFW
Op 16 maart 2016 heb ik samen met mijn collega Tom Kosse het MobilityFFWD congres bijgewoond. Er waren vele sprekers in 2 routes; Openbaar Vervoer en Mobiliteit. Tom heeft zich gericht op de route OV en ik heb me gericht op de Mobiliteit.
De route Mobiliteit gaf een kijkje in de toekomst. Hierin werd ingegaan op ontwikkelingen in de mobiliteitsmarkt. Wat zijn de ontwikkelingen met zelfrijdende en elektrische vervoersmodaliteiten? Wat is het effect van de langere actieradius van fietsen, scootmobiels of andersoortige nog onbekende voertuigen op het hedendaagse openbaar vervoer? Hoe houden wij de kleinere steden en dorpen aangesloten op het netwerk? Het was erg interessant om te zien dat velen van mening zijn dat het bezit van een voertuig minder belangrijk wordt. Wat is het effect van shared modulaties en zelfrijdende bussen/busjes op het hedendaagse transportsysteem?
Disruptive Innovation, Mobility sharing en Mobility as a Service (MaaS) zijn hierbij de toverwoorden.
?Op de route Openbaar Vervoer lag de nadruk op duurzaamheid, concessies en innovatie. Duidelijk werd dat zowel vervoerders als overheid bezig zijn om deze drie thema’s samen laten komen. Hoe laat je ruimte voor innovatie binnen een concessie? Wat is de wettelijke ruimte? Daarnaast hield Peter Clausman een inspirerende sessie over hoe bekende patronen innovatie in de weg kunnen staan. Een thema dat speelt bij traditionele vervoerspartijen die zich nu met een golf aan innovatie geconfronteerd zien.
Naast al dat inhoudelijk geweld gaf Daan Roosegaarde ons een inkijk in het functioneel samengaan van kunst en vervoer. Erg inspirerend om te zien hoe vorm en functie samen kunnen komen tot iets wat tot nadenken aanzet.
Kortom, het was een interessante dag. Waar ik vooral blij om ben is dat de visie die wij bij Info Support hebben op het vervoersdomein bevestigd is. Genoeg uitdagingen voor onze specialisten op het gebied data algorithms, data collection and distribution, scaled architecture, block-chains, etc.
Norbert Fassotte / Tom Kosse