
Over één ding kunnen we het allemaal wel eens zijn: Internet of Things is cool, hip, en wat dies nog meer zij. Maar hoe kunnen we deze technologie inzetten om onze klanten tevreden te maken? Gewapend met die vraag bezocht ik afgelopen donderdag 14 april de “IoT Tech Day” in de Jaarbeurs in Utrecht.
Omsingeld
Met meer dan 1000 bezoekers, 4 keynotes, 25 parallelsessies en 50 sprekers is dit de grootste IoT-conferentie in Europa. En tijdens de keynotes werd dat ook direct duidelijk. Die vonden plaats in een zaal met het podium in het midden, waardoor de sprekers als het ware waren ‘omsingeld’ door conferentiebezoekers. Een zaal vól IoT-enthousiastelingen, met een veelvoud aan apparaten bij zich.
NLJUG-voorzitter Bert Jan Schrijver ging daar tijdens de opening van de conferentie meteen even op in. Hij stelde voor eens de configuratiepagina van je router te openen om te zien hoeveel IP-adressen al zijn uitgedeeld. Grote kans dat het aantal devices dat momenteel in je netwerk actief is groter is dan het aantal bewoners van je huis. En dat geldt niet alleen voor je eigen huishouden omdat je zo’n enorme nerd bent. 🙂 In oktober 2015 waren er al 35 miljoen verbonden apparaten in Nederlandse huishoudens, ruim meer dan 2 per Nederlander.
Kamerplanten
Dat aantal apparaten kan in potentie een enorme hoeveelheid data genereren. De vraag is wat we in vredesnaam met al die data moeten gaan doen. Gelukkig hadden de sprekers op deze conferentiedag daar ideeën te over voor. Harry de Boer liet zien hoe hij zijn kamerplanten het keiharde klimaat van zijn woning liet overleven door een vochtigheidssensor via een Raspberry Pi aan een dompelpompje te verbinden. En Vincinius en Yara Senger konden door een gezichtsuitdrukking voor een camera te maken zorgen dat een lamp aan of uit ging, of dat de temperatuur werd gemeten en direct werd ‘voorgelezen’.
Geautomatiseerde beslissingen
Aan ‘coole’ ideeën heeft het ons vakgebied sowieso nooit ontbroken. Maar in hoeverre voegt zo’n idee waarde toe voor onze klanten? Juist dát is één van de belangrijkste uitdagingen waar het IoT-domein voor staat. Keynotespreker Michael Capone (CapGemini) ging hier als één van de weinige sprekers wat dieper op in. Veel IoT-oplossingen verzamelen wel genoeg data, maar doen daar vervolgens maar weinig mee. Zijn tip: betrek de business in een eerder stadium en bedenk samen met hen nuttige toepassingen van die data. Baseer bijvoorbeeld geautomatiseerde beslissingen op basis van het vóórkomen van vooraf gedefineerde patronen in de data. Dit kun je in allerlei domeinen toepassen, bijvoorbeeld in de medische wereld. Bij een patiënt wordt bijvoorbeeld een te lage waarde van het een of ander geconstateerd en een geautomatiseerde beslissing zou direct de juiste dosering van een medicijn kunnen toedienen. Zolang de uit te voeren beslissingen tot operationele efficiëntie leiden, kun je spreken van toegevoegde waarde voor je klant (en daarmee was mijn prangende vraag beantwoord).
LoraWAN
Anderen proberen weer op andere manieren toegevoegde waarde te vinden. Zo is in Amsterdam een route van 1,5 kilometer voorzien van ‘beacons’, kleine apparaatjes die informatie uitzenden via Bluetooth en je als voetganger op je smartphone kunnen laten weten waar je zojuist bent langsgelopen. En de initiatiefnemers van ‘The Things Network‘ hebben het in zes weken tijd voor elkaar gekregen om via crowdfunding een op IoT-gericht datanetwerk aan te leggen in Amsterdam. De datatechnologie, genaamd LoraWAN, is in het bijzonder geschikt voor IoT vanwege het grote bereik (2,5-15 km per zender) en het extreem lage energieverbruik, zonder dat bij het verbinden wachtwoorden nodig zijn zoals bij Wi-Fi. En omdat er in het IoT niet veel data over de lijn hoeft te gaan, is het niet erg dat LoraWAN slechts een beperkte bandbreedte levert.
En als een dergelijk netwerk eenmaal aanwezig is, duurt het niet lang voordat de gekste ideeën boven komen drijven. Een e-mailbericht met als onderwerp “HOZEN!” als je roeibootje in de Keizersgracht vol water komt te staan, is dan ineens de normaalste zaak van de wereld. En juist dát is nou de reden dat ik ons vakgebied zo ontzettend leuk vind. Het onvoorstelbare werkelijkheid maken, in een razendsnel tempo.
Wat is mijn conclusie na het bezoeken van de IoT Tech Day? We moeten meer energie steken in het bedenken van onvoorstelbare mogelijheden. Want voordat we het doorhebben, is het al werkelijkheid geworden.