
Vanavond heb ik mijn eerste, zelfgemaakte IoT oplossing aan de praat gekregen! Een Adafruit Feather HUZZAH ESP8266 bordje en een DHT22 sensor, sturen temperatuur en luchtvochtigheid naar een Azure IoT hub, waarna de data in Azure wordt verwerkt en uiteindelijk realtime in een Power BI dashboard wordt getoond.
Op zich was het werkend krijgen van deze oplossing niet heel moeilijk. Microsoft heeft een mooie Get Started pagina gemaakt waarop een tutorial te vinden is. Toch ging het bij mij niet helemaal vlekkeloos. Een paar tips mocht je dit zelf ook willen doen:
- Bovenaan de Get Started pagina, staat een link naar een GitHub pagina. Ik had deze in eerste instantie genegeerd, omdat ik dacht de source code pas nodig te hebben nadat ik de Adafruit Feather met DHT22 sensor op het breadbord had geconfigureerd. Echter, op de Get Started pagina, staan geen plaatjes en de beschrijvingen van pinnummers, gaan uit van een bepaalde plaatsing van de beide componenten op een breadboard. Op de GitHub pagina, staan de plaatjes wel. Veel makkelijker…!
- Als je, net als ik, nog nooit wat met een Raspberry Pi, Arduino of andere ontwikkelbordjes gedaan hebt, is het schrijven van programmatuur voor deze dingen even wennen. Voor de Adafruit Feather, heb je de Arduino IDE nodig. En dat is even wat anders dan Visual Studio… Zo heb je geen uitgebreide debug mogelijkheden, of eigenlijk geen debug mogelijkheden… Wat wel kan is print statements opnemen in je code. Met het statement Serial.Print(“test”), wordt de tekst “test” naar het Serial window verstuurd. Maar, je moet dan wel opletten dat de snelheid van het Serial window overeenkomt met de ingestelde seriële snelheid van je bordje… Als je de seriële snelheid van het bordje op 115200 baud hebt staan en het serial window opent default op 9600 baud, zie je weinig leesbaars… Hierdoor duurde het bij mij vrij lang voordat ik doorhad dat ik de naam van mijn wifi netwerk verkeerd had geconfigureerd…!
Nog een waarschuwing: de Azure IoT oplossing die je tijdens de tutorial aanmaakt, is een vrij kostbare. Daar wordt in de tutorial voor gewaarschuwd, maar ja, je denkt al vrij snel dat even testen niet zo duur zal zijn. Wel dus… Ook al had ik een paar dagen geleden de IoT hub en de Streaming Analytics jobs gestopt en alle devices die op de IoT hub aangesloten worden gedisabled, toch was mijn Azure tegoed van 85 euro nu een paar dagen later bijna op! Met genoemde dingen uitgeschakeld, had deze eerste tutorial mij toch zo’n 20 euro per dag gekost… Even opletten dus! Mijn volgende stap zal dan ook zijn een wat eenvoudiger Azure omgeving opzetten.