
Gisterenavond vond de eerste bijeenkomst van de Nederlandse SQL Server gebruikersgroep (SQL PASS) van dit seizoen plaats. Deze luchtige avond had als thema "Game Changers" en was primair gericht op de DBA. Centrale vraag was: hoe ziet het werk van de DBA er over 5 – 10 jaar uit?
Om de bedoelde discussie op gang te brengen, begon de avond met een opname van een sessie van Dave Dewitt tijdens de PASS Summit vorig jaar in Seattle. Strekking van zijn verhaal was dat met name disks sterk zijn achtergebleven bij de overige hardware. CPU’s zijn de afgelopen dertig jaar 1.000x sneller geworden, geheugen is 1.000x groter geworden, disks zijn maar liefst 10.000x groter geworden, maar slechts 65x sneller. De hoeveelheid water is enorm toegenomen, maar we moeten het nog steeds door een oude tuinslang heen persen. Een oplossing voor dit probleem zou de column store database kunnen zijn, in plaats van de traditionele row store database. Het idee hierachter is de enorm krachtig geworden CPU meer werk te laten doen, tegen minder I/O cycles. Een concept wat zich vooral leent voor databases die meer worden gequeried dan bijgewerkt. Erg geschikt voor datawarehouse databases dus. Microsoft heeft op dit moment alleen een in-memory column store database in huis in de vorm van de Vertipaq engine die onder PowerPivot schuilt. Maar wie weet wat SQL 11 ons brengt…
Na een korte break, vervolgen MVP André Kamman en Henk van der Valk de avond. De heren beginnen te vertellen dat de cijfers van Dave Dewitt binnen een jaar al weer achterhaald blijken. Inmiddels beginnen solid state disks gemeengoed te worden en deze zijn wel 1.000x sneller. De seek time van dit soort schijven liggen in de orde van microseconden… Schrijven is nog wel trager. Een andere trade-off is de levensduur van deze schijven die beperkt is. Nog sneller zijn de oplossingen van Fusion-io die vooral worden toegepast bij banken en beurs trading bedrijven. Deze dure kaartjes maken meer dan 100.000 I/O operaties per seconde (IOPS) mogelijk, tegen 35.000 voor SSD en 300 voor gewone harde schijven. Bijzonder van deze kaartjes is dat deze hoge snelheden ook gelden bij het schrijven, waar ‘gewone’ SSD’s een stuk omlaag gaan. Met dit soort oplossing wordt de verleiding groot ze toe te passen voor databases waarin veel geschreven wordt, bijv. tempdb. Dit is echter gezien het beperkte aantal write cycles niet aan te raden! Henk van der Valk laat ons ook nog de kastjes van RamSan zien, zoals de naam al zegt, SAN oplossingen volledig gebaseerd op SSD technologie. RamSan maakt de snelste opslagsystemen ter wereld waarmee datasnelheden van gigabytes per seconde realiteit worden. Kijk ook eens op de website van Henk (henkvandervalk.com). Inmiddels bieden sommige SAN leveranciers al multi tier oplossingen aan: de meest geraakte gegevens staan op SSD, alles wat langer dan x dagen niet geraakt is wordt automatisch op 15.000 toeren SCSI disks geplaatst en alles wat nog ouder is maar wel bewaard moet worden, staat op SATA schijven. André en Henk zijn van mening dat in de nabije toekomst geheugen en opslag nog meer in elkaar zullen verstrengelen dan nu al het geval is. Mogelijk koop je binnenkort een moederbord met een terabyte aan persistent geheugen er op. Je hebt dan helemaal geen harde schijven meer nodig…
Naast al deze leuke technologische informatie, wordt er ook nog wel wat gediscussieerd en geeft Henk nog wat nuttige tips om problemen met disk I/O te analyseren. Zijn belangrijkste tip: check de page lookups per seconde counter. Ook raadt hij sterk aan gebruik te maken van compressie in de latere SQL Server versies. Ook dit is een vorm van I/O cycles inruilen voor CPU cycles. Ook partitioneren om grote, veel geraadpleegde tabellen op verschillende drives te krijgen, helpt.
En hoe ziet de toekomst van de DBA er nu uit? Passen we straks allemaal NoSQL toe (NoSQL is simpel gezegd alles vergeten wat je geleerd hebt over SQL… vergeet indexen, vergeet transacties, iedere tabel heeft slechts 1 key, meer niet)? Zit de DBA straks in de cloud? Ach, niemand weet het. Al maakte één aanwezige wel een grappige opmerking: het werk van de DBA zal over vijf jaar nog niet veranderd zijn. Want de helft van onze klanten zal dan nog steeds op SQL Server 2005 werken…