
Afgelopen week was downtown Seattle weer het toneel van de grootste SQL Server conferentie ter wereld: PASS Summit 2015. 5.500 database professionals uit 58 landen, werkzaam bij 2.000 verschillende bedrijven, verzamelden zich voor het laatste nieuws op het gebied van SQL Server en andere Microsoft data- en BI-oplossingen. Honderden uren aan technische training van introductie sessies, tot diepgaande sessies, verzorgd door Microsoft program managers en ontwikkelaars en de beste MVP’s. En Info Support was er bij!
Zoals iedere conferentie, begint ook PASS Summit met een keynote op zowel dag 1 als 2. Die van de eerste dag, viel dit jaar een beetje tegen met weinig verrassingen en al helemaal geen BI gerelateerde onderwerpen. En geen enkele announcement. De announcements die tijdens PASS zijn gedaan (oa. SQL Server 2016 CTP3 en de public previews van Azure Data Lake Store en Azure Data Lake Analytics), werden niet tijdens één van de keynotes gedaan. De keynote op dag 2 door David DeWitt en Rimma Nehme was wel weer erg goed, met een heldere uitleg over de why, what en how van het Internet of Things (IoT). En de introductie van the fog. What the fog…? Fog computing, ook bekend als edge computing, is het voorbewerken van data van één of meer sensoren of connected devices voordat je het naar de cloud stuurt. Door bijvoorbeeld de sensoren aan te sluiten op een smart device, zoals een Raspberry Pi. Dit om bandbreedte en cloud compute resources te sparen. Ook beter dan de keynote op dag 1, is de eerste van vier Foundation Sessions door Microsoft verzorgd. Deze ging wel over alle goodies die SQL Server 2016 te bieden heeft op het gebied van Business Intelligence. We zien onder andere verbeteringen in de DAX editing mogelijkheden in de diverse tools en de vele visualisatiemogelijkheden van Power BI. En de aankondiging dat vanaf nu er wekelijks tenminste één nieuwe visualisatie beschikbaar wordt gesteld via visuals.powerbi.com.
En natuurlijk weer veel sessies. Héél veel sessies… Te veel om uit te kiezen. Gelukkig kunnen we straks alles nog eens rustig terugkijken! Veel sessies gingen over Azure Data Lake Store en Azure Data Lake Analytics en de bijbehorende nieuwe taal U-SQL en andere onderdelen in de Cortana Analytics Suite, maar ook over Cortana Analytics zelf. En over de andere Azure services die te maken hebben met opslag van (big) data of de verwerking daarvan, zoals Azure SQL Data Warehouse en Stream Analytics. Het aantal opties begint overweldigend te worden, de beste manier om er als SQL Server professional kennis mee te maken, is volgens Cindy Cross HDInsight en Hive. Het toverwoord dit jaar, of eigenlijk toverletter: “R”. In SQL Server (via stored procedures), in Power BI Desktop en in Visual Studio. Stretch Database, zeker samen met Always Encrypted, zijn interessante nieuwe features in SQL 2016. En ook veel vernieuwing in Master Data Services. Een nieuwe interface, eindelijk met een Microsoft look-n-feel en een tot 20x snellere Excel add-in met nieuwe mogelijkheden, zijn de belangrijkste wijzigingen op dit punt. Ook Integration Services kent in 2016 zijn verbeteringen. Zoals incremental project deployment en kolomnamen in foutmeldingen (applaus in de zaal!). En in bredere zin, een vereenvoudigde SQL Server Data Tools. Geen losse database en BI edities meer en geen overbodig grote download wanneer je Visual Studio al geïnstalleerd hebt. En voor SSIS packages de mogelijkheid SQL Server 2012, 2014 en 2016 packages te editen in SQL Server Data Tools voor Visual Studio 2015, dus geen noodzaak meer oude Visual Studio versies geïnstalleerd te hebben om oudere versies van SQL Server te onderhouden. Ook flink wat verbeteringen in Analysis Services, waarbij vooral de DirectQuery mogelijkheid van tabular modellen en de versnelling die daarin is bereikt worden genoemd. Met alle performance verbeteringen in de relationele database engine, worden immers echt semantische modellen die zelf geen data bevatten steeds relevanter. Maar ook de mogelijkheid many-to-many relaties in tabular modellen te implementeren, is een belangrijke en zeer welkome verbetering in SSAS tabular. Erg leuk was ook een sessie van Chris Webb die liet zien hoe hij met behulp van Bing Pulse en een hand vol tools, waaronder NodeXL en Power BI, de reacties van het publiek op de keynote op dag 1 kon analyseren. En dat die toch behoorlijk negatief waren op het moment dat SQL Profiler werd getoond…
Een aparte paragraaf verdient Reporting Services in SQL Server 2016 met eindelijk enorme verbeteringen. Een nieuwe look-n-feel voor zowel de designer tools, maar ook Report Manager. En integratie van Datazen in SSRS nog voor het einde van het jaar. Datazen rapporten worden simpelweg een nieuw report type in SSRS. Datazen, sowieso een fraaie uitbreiding van de Microsoft reporting mogelijkheden. Je kunt er mooie dashboards mee maken voor gebruik in iedere HTML5 browser, maar met slechts een paar klikken maak je daar een tablet of telefoonversie van die vervolgens in native apps beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone te gebruiken zijn. De data wordt op het device gecached, waardoor de apps erg soepel werken. Wat mij nog opvalt is dat branding van SSRS Report Manager en Datazen reports alleen in native mode wordt ondersteund, niet in SharePoint integrated mode. Is dit de revival van native mode?? Met alle reporting mogelijkheden, wordt het wel steeds lastiger te kiezen wat je wanneer inzet. Gelukkig heeft Microsoft deze week ook haar reporting roadmap gepubliceerd.
In de komende tijd zal ik een paar van de dingen die ik de afgelopen week heb gehoord verder uit gaan zoeken en er uiteraard over bloggen. Stay tuned! En PASS Summit will return: 25 – 28 oktober 2016 in Seattle (en Seattle blijft sowieso het toneel voor PASS Summit tot 2019).