Energielasten zijn een groot deel van de totale woonlasten van huurders. Corporaties zijn hard bezig om hun bezit naar gemiddeld een “B status” te krijgen in 2021. Volgens Aedes komt dat neer op een energiebesparing tussen 2008 en 2021 van 33%. Een mooi en nobel streven waar uiteraard de nodige investeringen voor nodig zijn. Maar vooralsnog mis ik de verantwoordelijkheid of betrokkenheid van de individuele huurder.
Geïsoleerd met het raam open in de winter
Als is je huis nog zo geïsoleerd, als je in de winter je raam open hebt staan met de kachel op vol vermogen, dan helpt het niets qua besparing. Idem voor het niet uitzetten van je grote flatscreen, laptop en verlichting. Natuurlijk mooi dat je een beter label hebt als verhuurder (en daarom de huur mag verhogen bij mutatie) maar dat heeft weinig te maken met duurzaamheid. Meer met kasstromen.
Betalen naar gebruik
In mijn beeld is de actieve participatie van bewoners noodzakelijk om echt te besparen op energie. En het begint bij bewustwording en daarmee bij individueel afrekenen. Gewoon betalen naar gebruik (voor zover dat nog niet gebeurt). En laten zien dat als je slimmer omgaat met energie, je ook daadwerkelijk bespaart. Zo is met een investering van nog geen € 550 per woning een energiebesparing te realiseren van minimaal 25% per jaar. Puur door het laten zien van hoe te besparen en dit, min of meer, automatisch te doen voor de bewoners. En ja, ook daar mag je je huur voor verhogen.
Neem je als corporatie de kosten, dan kan je rond de 7 Euro per maand aan huurverhoging doorvoeren en heeft de huurder nog een besparing voordeel van ongeveer 10 Euro per maand. Past ook prima binnen de Woonlastenwaarborg. Reken maar uit voor de komende jaren en vergeet niet de indexatie mee te nemen.
Zijn energiedoelen kasstroom middelen geworden?
Ik zal wel een misser maken maar “mijn” 25% besparing samen met de 33% van Aedes komt neer op een totale besparing van 58%. Klink veel maar dat is taalkundig niet correct. Wel is het een mooie ambitie. Gemiddeld 58% besparen op de energierekening van de huurders. Volgens mij moet een ambitie van een corporatie daarom niet zijn om hun bezit naar gemiddeld een B-label te krijgen. Maar om op energiekosten te besparen om zo de woonlasten in toom te houden. Nu lijkt het doel van het B label een middel om de kasstromen te verbeteren.