
Het Nieuwe Werken (HNW) wordt tegenwoordig aangenomen door veel management, met als doel: optimaal gebruik van kantoorruimte. De besparingen als een medewerker niet op kantoor werkt kunnen aardig oplopen. Zo is er minder kantoorruimte nodig, minder stroomverbruik, hoeft er minder schoongemaakt te worden, en wordt de WC thuis gebruikt, en de eigen koffie, minder reiskilometers die vergoed hoeven worden en ga zo maar door.
De daadwerkelijke doelstelling van HNW is dat medewerkers meer vrijheid krijgen, en zelf kunnen bepalen waar ze gaan zitten, wanneer ze werken en hoe ze de tijd indelen. Als ze de targets maar halen. En dit wil niet direct impliceren dat er dus minder kantoorruimte nodig is! De vrijheid moet door de medewerkers gevoeld worden, en het bedrijf zal de medewerker moeten faciliteren. En dan zie je dat een aantal zaken misschien evolueren zodanig dat er misschien minder kantoorruimte nodig is, maar bijvoorbeeld wel meer vergaderruimte, of knusse ruimtes. Dat is echter wel organisatie en type werk afhankelijk. Hoeveel moeten mensen samenwerken, hoeveel jonge gezinnen zijn er, hoe werken mensen graag: face 2 face of liever via elektronische communicatie… en pas als je dit weet, weet je als management wat je kan besparen. It’s the other way around !
“Ergens Anders Werken” is eenvoudiger te sturen, want je kan dit in getallen uitdrukken, het is meetbaar en levert financieel schijnbaar besparingen op.
“Het Nieuwe Werken” vergt een andere managementaanpak: Er moet een cultuuromslag komen, die begint bij het management. Het management zal namelijk targets moeten afspreken, en deze targets op realiteit in moeten kunnen schatten (vaak lastig, omdat veel managers niet zelf meedraaien op de werkvloer). Ook zal management vertrouwen moeten hebben in de medewerkers, zonder per se zicht op de medewerkers te hebben (denk aan de oude prikklokken). Medewerkers worden hiermee minder ‘eigendom’ van de manager, maar eigenlijk meer een soort van inhuurders, die per target worden ingehuurd. En tja, hoe meetbaar en implementeerbaar is dit?
Een compleet andere aanpak van bedrijfsvoering werd 50 jaar geleden al ingevoerd. Zie daarvoor dit artikel: http://www.managementpro.nl/investors-in-people/het-nieuwe-werken-bestaat-al-50-jaar-zelfs/